maanantai 24. helmikuuta 2014

Akustiikkakatto Heradesign superfine

Alusta asti oli selvää että korkea olohuone vaatii jonkinlaista akustointia. Korkeutta on yli viisi metriä joten
kaikuminen olisi sietämätöntä.
Ensin suunnittelimme jonkinlaista akustiikkahuovan ja puurimojen yhdistelmää, mutta toteutus olisi ollut työläs ja aika kalliskin, koska oikeastaan ainoa soveltuva puulaji olisi ollut koivu ja tarve olisi ollut useita satoja metrejä!
Sitten törmäsimme Knauf Oy:n myymiin Heradesign akustiikkalevyihin. Levyt ovat puukuidusta, vedestä ja magnesiitista valmistettuja puristelevyjä. Hyväksytimme idean arkkitehdillamme ja hänkin näytti levyille vihreää valoa.
Levyä on kuitenkin saatavilla useilla erilaisilla reunoilla, eri kokoisina, eri värisinä sekä eri paksuisina. Tässä vaiheessa suurena apuna oli John Suono Knauf Oy:stä, joka suositteli meille AK-01 reunaista ja 25 mm paksua levyä.
AK-01 malli on 5 mm:n viistereunoilla varustettu levy. Levyn kooksi valitsimme 600 x 600mm ja väriksi valkoisen (RAL9010). Se jotenkin istui parhaiten talon arkkitehtuuriin, ikkunoihin jne jne.
Ja jo nyt olemme iloksemme todenneet että kaikuminen on aika minimaalista isoista ikkunoista ja tilan korkeudesta huolimatta.
Asensimme levyä myös yläkerran aulaan jolloin katto jatkuu yhtenäisenä koko avoinaisessa tilassa.

15 kommenttia:

 1. Kiva kuulla kokemuksia tästä akustiikkakatosta! Meidän taloomme on tulossa samaa levyä isommassa koossa :)

  T. Riina

  VastaaPoista
 2. Moi

  Kiinnostaa tietää miksi koivu oli mielestänne ainut soveltuva puulaji? Olemme nimittäin tilanneet koivurimaa omaa kattoon enkä liiemmin tutkinut mitään ominaisuuksia, ja nyt olisi kiva saada lisätietoa asiasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei,

   Koivurima siksi että se on suoraa, ja koska ajatuksena oli kuultomaalata rimat valkoisiksi niin
   koivu lienee niitä harvoja puulajeja jotka eivät kellastu ajan myötä. Eikä tule pihkaongelmiakaan.

   Poista
 3. Hei, hyvältä näyttää!:)
  Semmoinen minua kiinnostais että miten käsittelette ulkoverhouksen? Maalilla vai jollain puunsuoja aineella tms? Olen haaveillut tulevan talomme väriksi mustaa.Olen kuullut että mustan kanssa voisi tulla mahdollisesti jotain häikkää siinä että se lämmön vaikutuksesta jotenkin kerää kosteutta puuhun ja näin ollen "lyhytikäisempi" kuin esim valkoinen puu..Onko teillä tietoa tällaisista vaikutuksista onko merkittäviä? Kiitos jos viitsit vastailla!:) t.Jane

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos kommentista :)

   Me ei olla kuultu mistään ongelmista mustan maalin kanssa. Toivotaan, ettei niitä tulisikaan :) Kohta meillä alkaa olla ajankohtainen tämän talon maalaus..

   Poista
 4. Törmäsin tänne kun etsiskelin myös vaihtoehtoa meidän olkkarin akustoinnille. Meilläkin oli alunperin aikomus tehdä rimakatto, mutta voi tulla turhan työlääksi ja kalliiksi.
  Sami RintaWillasta
  brickwing.wordpress.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin vaan suositella tätä akustiikkakattoa, ollaan oltu tosi tyytyväisiä tähän valintaan :)

   Poista
 5. Täällä jo ootellaan seuraavaa postausta..miten teillä edistyy? Kun itsellä melkein samassa vaiheessa niin kiinnostaa..:-)

  VastaaPoista
 6. Hieno on! Meidän korkea katto päällystettiin raakalaudalla ja tuntuu aika hyvin myös se edistävän akustiikkaa. Satoja metrejä meni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti meni monta metriä :) mutta hienoa jos olette kattoon tyytyväisiä!

   Poista
 7. Löytyipäs hyvä postaus, kun olen itsekin tätä materiaalia visioinut meidän korkean olkkarin ja yläaulan kauttaan. Kiva kuulla, että tuntuu toimivalta ja näyttääkin todella hyvältä :)

  VastaaPoista
 8. Kiitos! Kyllä nämä levyt vaan "toimii". Kaikumista ei ole ollenkaan ja levyt ovat vielä tyylikkään näköisetkin.

  Kävin vähän kurkkimassa teidän blogia ja upea talo teille on tulossa!

  VastaaPoista
 9. Hei.
  Vieläkö olette tyytyväisiä kattoon? Levyn väriksi olitte valinneet valkoisen, mutta kuvissa se näyttää aika paljon tummemmalta kuin valkoiset seinät. Onko ero luonnossakin noin suuri?
  Meillä tulossa korotettu/vino sisäkatto, mietin että onko tuo liian tumma valinta kun katto ei kuitenkaan niin korkealla kuin teillä kaksikerroksisessa talossa...

  VastaaPoista
 10. Hei!

  Ollaan oltu kattoon supertyytyväisiä! Meillä ei ole kaikumista täällä ollenkaan.
  Luonnossa tuo väriero ei kyllä ole häiritsevä. Vaaleita ovat kuitenkin molemmat, katon pinta hienosti "rouhea" ja erilainen kuin seinän.

  VastaaPoista